Blogy

Zážitkami k lepšiemu poznávaniu z biznisu až do školy

SmartGuru

SmartGuru

30.07.2017

Zážitkami k lepšiemu poznávaniu z biznisu až do školy blog   

Určite teraz nehovorím len sama za seba, keď poviem, že aj učenie sa môže byť skvelým zážitkom. Celý život sa učíme niečo nové a tento proces z nás postupne robí šikovnejších profesionálov i lepších ľudí.

 


Niet nad vlastnú skúsenosť


Hovorí sa, že najefektívnejšou formou vzdelávania je učenie sa na vlastných chybách. Jedným z kľúčov k tomuto druhu poznávania je aj zážitok, ktorý sme pritom prežili. Uvedený predpoklad tak ešte možno rozšíriť a doplniť tým, že negatívne zážitky sú pre nás cennými lekciami, z ktorých by sme sa mali poučiť a to nás následne posúva smerom vpred. Pozitívne zážitky nás naopak napĺňajú radosťou a šťastím a sú preto rovnako cennými vzdelávacími nástrojmi.

 


Od biznisu až do školských lavíc


Zážitkové účenie je vynikajúcim nástrojom výuky v akejkoľvek oblasti. Často sa využíva napríklad pri rôznych cvičeniach zameraných na rozvoj ľudskej osobnosti. V biznis prostredí možno zážitkovou formou učenia zlepšiť koncentráciu, rozoznávanie tímových rolí či rôzne manažérske zručnosti. Už dlhé roky sa tiež hovorí o tom, že táto forma štúdia je účinnou formou vzdelávania detí a mládeže, čoho dôkazom sú aj rôzne staršie či novšie projekty. Tento prístup k učeniu sa dáva zbohom tradičným nudným grafom a tabuľkám anamiesto toho ponúka ľuďom zážitky.

 

 

Humor v hlavnej úlohe


Typickým príkladom tejto formy vzdelávania bola napríklad kultová zábavo-vzdelávacia relácia Crn Crn, ku ktorej si v čase jej vysielania sadali ešte aj mnnohí z nás. S napätím sme pritom očakávali, aké úžasné pokusy nám predstaví legendárny Majster N prezlečený za šialeného Einsteina a čo nové a zaujímavé sa opäť dozvieme.

Doba od čias Majstra N pokročila a súčasnej generácii priniesla i rôzne technologické vymoženosti. Pri rozumnom využívaní môžu byť technológie skvelým podporným nástrojom aj pri zážitkovom vzdelávaní. Podobne ako kedysi zaujalo Crn Crn, dnes baví mládež na internete populárny vzdelávací program Baštrng. S poriadnou dávkou nezabudnuteľného humoru ponúka aj klasiku v podobe Kukučína či Chakupku.

 


Tajomstvo ukryté v emóciách


Cieľom tohto článku nie je spochybňovanie tradičných foriem vzdelávania. Každá z nich má svoje plusy aj mínusy a určitým spôsobom nám pomáhajú rozvíjať naše zručnosti. Chcela by som v ňom len poukázať na to, že keď rôzne situácie prežívame na vlastnej koži, vytvárame si tým silnejšie spojenie s danou problematikou, čo je aj podstatou zážitkového vzdelávania.

Pozorovanie nočnej oblohy, pri ktorom sa dieťa naučí napríklad to, aké súhvezdia máme, je nezabudnuteľným zážitkom, pri ktorom sa vyplavujú pozitívne emócie a môžeme si tak ľahšie zapamätať názvy hviezd. Podobným príkaldom môže byť návšteva výskumného ústavu, kde si študenti môžu na vlastnej koži vyskúšať niektoré pokusy. Tie im pomôžu lepšie pochopiť látku či rôzne fyzikálne javy, ktoré poznajú z bežného života.

 


Na záver by som chcela ešte povedať, že aj v tomto prípade platia známe porekadlo, ktoré hovorí o tom, že všetko s mierou. Nie všetko, čo je staré a zaužívané, je zlé zároveň je však potrebné dať priestor novým veciam. Uvedené sa nevyhýba ani
sektoru vzdelávania.

 

Niekedy je najlepšia kombinácia starého železa s novým voňavým drevom, ktorá prinesie stabilitu i novú voňu zároveň.

 

autor: Sissa

Prečítané: 1038x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...