Blogy

TOP 10 faktov o feminizme

SmartGuru

SmartGuru

15.05.2019

TOP 10 faktov o feminizme blog   

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a matka Kate Middleton a jej tzv. princess business, ale aj na prvú signálnu mainstremu útočiaca mediálna prezentácia (pozadia) Kim Kardashian? A) Nie = klikni a zabav sa!!! B) Áno  = čítaj a uč sa.

 

Feminizmus neexistuje

Feminizmus je  rôznorodé hnutie obsahujúce mnoho najrôznejších feministických smerov,  (ešte viac ako všetky beauty tutoriály na youtube), ktoré spája záujem o status ženy v spoločnosti a dozor nad rovnocennému postavením vo vzťahu k mužom. Pretože aj ženy môžu mať gule. Feminizmus proste neexistuje. Existujú feminizmy.

 

Od lesbičiek cez vysokoškoláčky až po mužov

Od umiernených feminizmov snažiacich sa zabezpečiť základné ľudské práva moslimským ženám až po radikálne formy feminizmu, ktorých vyznávačky prezentujú nepriateľský postoj k mužom a biologickú možnosť porodiť dieťa považujú za rodový hendikep (viem o vás, lesbicko-separátne feministky!). A tiež sú medzi nami pozitívne diskriminovaní muži, vážení!

 

 

Sufražetky ako prvé zavádzajú módne trendy

Radikálne feministické hnutie zo začiatku 20. storočia, sestry sufražetky, okrem bojkotovania súťaží krásy a pálenia podprseniek v boji za volebné právo, vzdelávanie a verejné združovanie sa využívali ženské zbrane. Šperky, ty zvrhlík. Zelené, biele a fialové šperky. Iniciály farieb G,W & V šírili jednoznačné politické posolstvo: Give women votes, you assholes!

 

Za vznik feminizmu môže tehotenstvo

Deväť z desiatich antropológov dešifrujú hlavnú podstatu poddanstva žien (vidíš ma, John Stuart Mills?) voči mužom v biologicky podmienenej skutočnosti, že ženy počas tehotenstva a dojčenia strácajú svoju fyzickú pohyblivosť a postavu, a práve to pravdepodobne v kombinácii s nedostatkom baby friendly zariadení púta ženy k domovu.

 

 

Dlhé vlasy a podpätky kritizované (starým) feminizmom

Simone de Beauvoir alebo tá, ktorá spávala s existencialistom Sartrém (a.k.a. Bukowski pre intelektuálov), považovala módny diktát za spoločensky podporovanú formu rodového útlaku: podpätky znemožňovali žene rýchly útek z rande s idiotom; dlhé vlasy uľahčovali idiotovi manipuláciu s hlavou nešťastnice, ktorá sa v dlhej pencil sukni zvýrazňujúcej pozadie nestihla odkmitať včas preč. A tak. Fifty shades šuvix.

 

Kritizované ženské časopisy ako feministický must have

Pre ženy doma pri hrncoch a harantoch bolo potrebné vytvoriť ilúziu platformy, kam sa mohli utiekať po splnení všetkých svojich povinností a po uspokojení manžela. Na strane druhej však táto platforma determinuje predstavu sveta ženy len na krásu, módu, lifestyle, sex a zdravie..., a to sa motorkárkam, futbalistkám a fanynkám adrenalínových športov veru nepáči/lo.

 

 

Od Populušky cez Carrie  až po Lisbeth: model girl power

S postfeminizmom tretej vlny z 90. rokov súvisí tzv. fenomén girl power. Ženy sú zobrazované ako silné & nezávislé young and beatiful girls vymykajúce sa dovtedy stereotypným zobrazovaniam feminínity, ako napr. Carrie Mám-milón-topánok-na-každú-príležitosť-ale-nemám-príležitosť-ani-chlapa cez hysterické Spice girls až po Bridget Jones, ktorá je si sebou istá natoľko, že dnes má komplet prerobenú tvár.

 

Ikonický plagát We can do it! nereprezentuje silné ženy

Rosie je prvou z propagandistických get-women-to-work kampaní americkej vlády. Muži odišli do vojny, továrne na výrobu zbraní osireli, tak šup, šup, dajme veľkolepú šancu ženám, keď si to želajú a my nemáme inú možnosť.  Z naivnej Rosie sa  vysmievali drsné a ironické anarchofeministky, ale nikto ich raw humor nepochopil, a tak sa z Rózy stala feministická ikona.

 

 

Feminizmus prišiel na trh so sex sells

Betty Friedan napísala knihu Feminine mystique a v kapitole Sex sells uvádza myšlienku, podľa ktorej žena, „nádejná krásavica“, má svoju primárnu funkciu definovanú ako „nakupovať veci pre svoje telo“. Popkultúra si to ale opäť vysvetlila inak, všakže.

 

Súčasná vlna feminizmu sa šíri na internete

Milujte a množte ma! A vzdelávajte sa online. Či už ako si vykontúrovať prsia, napísať seminárku o feminizmoch alebo ako harmonizovať čakry. Držím palce!

 

 

Autor: outsideristka

 

zdroj foto: pexeles.com

Prečítané: 4294x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...