Blogy

Učme deti SMART narábaniu so sociálnymi médiami

SmartGuru

SmartGuru

01.10.2018

Učme deti SMART narábaniu so sociálnymi médiami blog   

Či si to pripúšťame alebo nie, pre väčšinu súčasných detí a tínedžerov sú sociálne médiá súčasťou ich každodennej reality. Väčšina z nás si uvedomuje pozitíva i negatíva, ktoré so sebou prinášajú.

 

Našou úlohou v pozícii rodičov je odovzdať tieto zručnosti našim potomkom. Aj ja sa prikláňam k názoru, že úplný zákaz nič nevyrieši a skôr či neskôr si vynaliezavá detská duša aj tak nájde cestu, ako sa k nim pripojiť. Kľúč je v dostatku relevantných informácií o dobrých a zlých stránkach týchto moderných komunikačných nástrojov i v správnom načasovaní.

 

 

Čo nám priniesli sociálne médiá

 

Všetky sociálne platformy spája jedna a tá istá vec, a tou je socializácia. Ponúkajú nám nespočetné možnosti spájať sa s inými ľuďmi aj na veľké vzdialenosti a komunikovať medzi sebou v rovnakom čase. Sú priestorom, kde môžeme zdieľať naše radosti i starosti a deliť sa s ostatnými o naše poznanie, myšlienky a skúsenosti. Máme tu možnosť spoznávať sa s inými ľuďmi, s ktorými zdieľame spoločné záujmy a osudy. Toto všetko sú obrovské plusy, ktoré sú však vyvážené aj nasledovnými negatívami a sprievodnými nebezpečenstvami.

 

 

Čo nám vzali sociálne médiá

 

Facebook, Instagram, Twitter a mnohé ďalšie komunikačné platformy predstavujú miesta, na ktorých vedome či nevedome zhromažďujeme množstvo osobných údajov a informácií o našom živote a životoch našich blízkych. Poskytujeme tým mnohé citlivé osobné údaje, zverejňujeme miesta, na ktorých sa bežne zdržiavame a naše profily napĺňame informáciami o tom, čo nás zaujíma. Okrem toho, že všetky tieto údaje sú bežne využívané za obchodnými účelmi, možno ich zneužiť aj na rôzne iné nelegálne či inak nebezpečné aktivity. Uvedené pritom platí tak pre deti, ako aj dospelých.

 

 

SMART rodičia učia rozumnému narábaniu so sociálnymi médiami

 

V tomto momente sa natíska ešte jeden veľmi dôležitý faktor. Ak chceme, aby naše deti rozumne narábali s týmito nástrojmi, musíme to robiť aj my sami. Je preto podľa môjho názoru dôležité, aby aj rodičia ovládali funkcie na sociálnych médiách a dobre poznali mechanizmus ich fungovania.

 

Prvým dôvodom, prečo je to tak, je skutočnosť, že až keď ich sami vedia efektívne a bezpečne používať, dokážu správne usmerniť svoje deti. Druhým, nemenej podstatným faktorom, je možnosť vonkajšej i vnútornej kontroly detí. Ak viete, ako sociálne médiá fungujú, viete aj efektívne kontrolovať aj vaše deti. Tie zároveň dostanú voľnosť konať sami za seba a prezentovať sa týmto spôsobom navonok. Vlk ostane sýty a koza celá. V nasledujúcich riadkoch si preto predstavíme niekoľko základných pravidiel pre používanie sociálnych médií deťmi a mládežou:

 

 

1. Žiadne prijímanie žiadostí o priateľstvo od cudzích ľudí. Deti nie sú podnikateľmi a nevykonávajú ani žiadne iné činnosti, pri ktorých by pre nich mohlo byť prínosom spoznávať takýmto spôsobom cudzích ľudí. Ak dieťa dostane žiadosť o priateľstva od človeka, ktorého nepoznáte, poučte ho, že ho má odmietnuť, prípadne zablokovať ďalšie možnosti kontaktu s týmto človekom. Môžete to urobiť spoločne.

 

2. Správne nastavenie súkromia. Každá zo súčasných sociálnych platforiem ponúka aj rôzne možnosti nastavenia súkromia, v rámci ktorých dokáže dieťa efektívne zabezpečiť svoj profil pred zverejňovaním osobných údajov a iných zdieľaných informácií.

 

3. Naučte ich pravidlo – never všetkému, čo vidíš. Publikované fotky a videá sú za rôznymi účelmi upravované a nesú v sebe určité odkazy. Poučte deti o týchto skutočnostiach a vysvetlite im, prečo je to tak. Často prezrádzajú len časť príbehu a dieťa nemusí ihneď rozpoznať, čo tým chcel autor naozaj povedať. Hovorte s nimi otvorene o obsahu, ktorý vidia a poučte ich o tom, že označovaním rôznych odkazov sa im bude zobrazovať podobný obsah.

 

4. Obmedzte čas trávený na sociálnych médiách. Podnecujte deti, aby netrávili všetok svoj voľný čas na sociálnych médiách. Buďte im v tom dobrým príkladom. Veďte ich ku hrám, krúžkom, čítaniu a tráveniu času s priateľmi na čerstvom vzduchu. Aj tu platí, že vy ste ich najväčším vzorom.

 

5. Učte ich správnym hodnotám. Online svet sa v ničom nelíši od toho skutočného. Naučte preto deti, aby sa aj vo virtuálnom svete správali k ľuďom rovnako ako v tom bežnom. Naučte ich pritom rovnakej ostražitosti, ktorú potrebujú vonku na ulici. Svet za obrazovkou môže byť tak isto nebezpečný, ak nie viac.

 

6. Mysli predtým, než pošleš je ďalším pravidlom, ktoré je veľmi užitočné v akejkoľvek online komunikácii. Poučte deti, že to, čo napíšu, už nedokážu vrátiť späť a zároveň to môže byť zneužité inými cudzími osobami, ak by s takými komunikovali. Zverejňovanie lokalít, telefónnych čísiel by tu vôbec nemalo mať miesto.

 

7. Dajte voľnosť, ale sledujte. Ako som už vyššie naznačila, deti potrebujú svoj vlastný priestor. Platí rovnako pre ten virtuálny. Vy však nemusíte byť úplne mimo. Priatelia ste aj v reálnom živote, tak sa môžete kamarátiť aj na sociálnych sieťach. Lajkujte a komentujte im posty, aby vám sociálne médiá zobrazovali obsah, o ktorý sa vaše deti zaujímajú. Tým sa udržíte v obraze a poskytnete dieťaťu potrebný priestor.

 

 

Ja osobne som toho názoru, že rovnováhu musíme hľadať vo všetkom, sociálne médiá nevynímajúc. Technológie sa čoraz viac stávajú bežnou súčasťou našich životov a v mnohom nám pomáhajú. My sme pánmi nášho osudu a rozhodujeme preto aj o tom, koľko času na nich budeme tráviť. My sa tiež staráme o to, aby nás nepohltili natoľko, že prestaneme žiť skutočný život a uviazneme niekde vo virtuálnej realite. Milujem staré porekadlá, pretože väčšina z nich v sebe nesie veľký kus pravdy a tak nakoniec pridávam ešte jedno. Držme sa vo všetkom na zlatej strednej ceste, ktorá nám poskytne rovnováhu a prinesie potrebné uspokojenie.

 

 

autor: Sissa

Prečítané: 1355x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...