Blogy

SMART výchova je to najprirodzenejšie, čo môžeme deťom dať

SmartGuru

SmartGuru

02.12.2018

SMART výchova je to najprirodzenejšie, čo môžeme deťom dať blog   

Keď sa spýtate ktoréhokoľvek rodiča, čo si želá najviac, každý z nich vám odpovie, že si prajú vychovať šťastné dieťa. Čo je však skutočné šťastie, niekedy ani sami netušia. Ako potom vychovať šťastného potomka, keď ani sami nevedia, čo vlastne chcú odovzdávať?

 

Odpoveďou na túto otázku môže byť SMART výchova, ktorú tvorí kokteil namiešaný z lásky, múdrosti, harmónie a vyrovnanosti. Toto cudzie slovo SMART som si vybrala najmä preto, lebo si myslím, že asi najlepšie vystihuje podstatu toho, čo by som vám chcem popísať v nasledujúcich riadkoch. Rodičia sú pre deti obrovským vzorom, učiteľmi, koučmi a osobami, ku ktorým vzhliadajú a od ktorých sa učia po celý život. Je to skutočne zodpovedná úloha. V čom teda spočíva tajomstvo šťastných detí, si skúsime trošku priblížiť v tomto článku.

 

Šťastný rodič = šťastné dieťa

 

„Zázračná formulka“, ako vychovať šťastné dieťa je zakódovaná v každom z nás. Každý z nás ju v sebe má, len ju musí objaviť. Rodičia detí, ktorí sú šťastní a vnútorne naplnení, dokážu vychovávať deti, ktoré sa cítia úplne rovnako. Ako som už vyššie naznačila, deti sú naším zrkadlom, kopírujú naše zvyky, chovanie a vlastne všetko, čo vidia a zažívajú. Jednou z najdôležitejších ciest, ako vychovať šťastné dieťa, je naplniť svoj vlastný život šťastím a spokojnosťou. Nakoľko však každého z nás napĺňa niečo iné, je dôležité poznať naše potreby a žiť v súlade s nimi. Zabudnite preto na staré zlaté vzorce, ktoré vidíte u susedov typu „toto sa patrí...“ alebo „čo si o mne pomyslia, keď...“. Vy sami najlepšie viete, čo je pre vás dobré a len vy ste tými tvorcami, ktorí dokážu ovplyvniť to, či budete podľa toho aj skutočne žiť. Len si spomeňte, koľko ráz vám intuícia našepkávala, čo je správne, vy ste však zvolili cestu „toto sa nepatrí..“ alebo „čo by na to povedali iní, keby....“ Keď vás uvedené prestane zaujímať, otvoríte pre vás a vašich potomkov nové brány do sveta šťastia, spokojnosti a naplnenia.

 

Človek = tvor spoločenský

 

Nikto z nás zrejme nepochybuje o tom, že ľudia sa nerodia preto, aby na Zemi existovali úplne sami. Sme spoločenské bytosti, ktoré vyhľadávajú prítomnosť iných ľudí a máme v sebe zakódované vytváranie komunít, s ktorými sa snažíme stotožňovať. Je preto veľmi dôležité učiť deti od útleho detstva, ako sa kreujú pevné a napĺňajúce vzťahy. V tomto úsilí je zároveň potrebné viesť ich k empatii a láskavosti voči sebe i ostatným. Ruka v ruke s touto snahou ich učíme vlastnej hodnote a láske samým k sebe. Ak totiž človek nemá dostatok lásky sám pre seba, len veľmi ťažko nájde vo svojom srdci lásku, ktorú by dokázal odovzdávať iným.

 

 

 

 

Snaha, podpora = zdravé úsilie, stop perfekcionizmu

 

Mnohí rodičia v snahe vychovať silných a životaschopných potomkov kladú na svoje deti neprimerané nároky, ktoré často hraničia s perfekcionizmom. Deti potom majú pocit, že nič nerobia dobre. Je preto potrebné ich podporovať v zdravej snahe dosahovať stanovené ciele, avšak ľudovo povedané, nie za každú cenu. Ak túto hranicu prešvihnú, môže to viesť k rôznym poruchám u detí ako depresia či úzkosť. Z týchto stavov je potom oveľa zložitejšia cesta von. Lepšie je preto zvoliť prevenciu vo forme zvoľnenia nárokov a zdravému postoju pri napĺňaní stanovených cieľov. Harmónia a rovnováha je základným pilierom akékoľvek úsilia. Ľudia často cítia, že vybočili z jej hraníc, no ďalej po nej pokračujú napríklad preto, lebo sa to patrí, čím sa odkláňajú od SMART výchovy.

 

Optimizmus = pohľad na lepšie stránky života

 

Deti, ktoré sú vedené k tomu, aby na svet nazerali optimisticky, majú oveľa väčšiu šancu, že sa v živote vyhnú spomínaným a iných poruchám. Všetko na svete nie je dobré ani pekné. Ak ich však naučíme, aby si aj z toho zlého vedeli vybrať práve to dobré a pozrieť sa na celú situáciu z lepšej stránky, naučíme ich nesmierne dôležitému návyku. Ak aj v živote pochybia, alebo im niekto ublíži, budú sa vedieť k danej situácii postaviť konštruktívnym spôsobom, čo ich posilní. Mnohé štúdie potvrdzujú, že deti s optimistickým náhľadom na svet sú v živote oveľa úspešnejšie, dosahujú lepšie akademické i športové výsledky, sú zdravšie a dokonca žijú dlhšie. Títo ľudia sú v dospelosti úspešní aj na súkromnom poli v manželstvách či iných partnerských vzťahoch.

 

Porozumenie sebe = porozumenie svojím emóciám

 

Emocionálna inteligencia je zručnosť, s ktorou sa automaticky nerodíme. Dokáže sa ju však naučiť každý z nás. Je to jeden z atribútov, ktorému by sme mali učiť naše deti už od narodenia. Ako na to? Správne zvolená komunikácia je základom všetkého a inak tomu nie je ani vo vzťahu rodiča a dieťaťa. Najlepším pomocníkom je rozhovor, v ktorom sa rodič s dieťaťom rozpráva o tom, ako sa cíti a prečo sa tak cíti. Dieťa môže upokojiť tým, že mu vysvetlí, že daná emócia je v poriadku a môžu spolu rozobrať, čo ju vyvolalo. V neposlednom rade ich tejto zručnosti učíme my sami tým, ako reagujeme na rôzne životné situácie, v ktorých je dieťa priamo prítomné alebo je v nich nestranným pozorovateľom. Učíme ich tým rozpoznávať a ovládať vlastné emócie, ako aj pocity iných ľudí, s ktorými prichádzajú do kontaktu.

 

Odolnosť = sebadisciplína

 

Aj keď to možno tak na prvý pohľad nevyzerá, deti, ktoré rodičia naučia sebadisciplíne, majú našliapnuté na lepšiu budúcnosť. Odolnosť, ktorú sa tým učia, im dokáže zabezpečiť väčší úspech v živote, ako samotná výška inteligencie či čokoľvek iné. Deti, u ktorých rodičia rozvíjajú sebadisciplínu, sa vo vyššom veku dokážu oveľa lepšie vyrovnať s rôznymi frustráciami a stresovými situáciami a často majú aj lepšie vyvinutý zmysel pre sociálnu zodpovednosť. Inými slovami to možno povedať aj tak, že sebadisciplínou ich neučíme len peknému sedeniu pri stole počas obeda, ale aj schopnosti hľadať si priateľov a lepšiemu zaradeniu sa do spoločnosti. 

 

Meditácia = viac času na hry

 

Hlúposť? Nie celkom. V súčasnosti veľa počúvame o tom, aké dôležité je uvedomenie a meditácia. Je to pravda a oba spôsoby sú účinné pri akomkoľvek rozvoji. Skúste však dieťa dostať na meditáciu. Čo je teda rovnako efektívne a možno to využiť pri výchove a vzdelávaní detí? Nie je to nič iné, ako obyčajná hra. Väčšina detí praktizuje uvedomenie a život tu a teraz pri hre. Je preto dôležité ponechať im dostatok priestoru na nespútanú zábavu. Zároveň neexistuje dôvod, prečo by sme ich mali pritom animovať. Deti majú vlastnú fantáziu, o ktorej sa mnohým dospelým ani len nesníva. Potrebujú však priestor na to, aby ju mohli naplno rozvíjať. Tento vzniká mimo tzv. povinných jázd, akými je škola, krúžky a iné aktivity, pri ktorých ich niekto vedie. Nechajte ich samé hrať sa, prípadne ich vypočujte, keď vás oslovia a porozprávajte sa s nimi o tom, čo ich zaujíma.

 

SMART výchova sa teda začína od nás samotných, od rodičov. My sami musíme na sebe pracovať a vzdelávať sa, aby sme mohli tieto naše poznatky ďalej odovzdávať našim deťom. My sa musíme milovať, aby sme dokázali dávať lásku ďalej. My musíme mať šťastný a naplnený život, aby sme taký život dali aj našim deťom. Možno ste si aj vy všimli, alebo vám už niekedy niekto povedal, že ste sa zmenili po tom, ako sa vám narodilo dieťa. Nie je to však len o tom, že sa vám zmenia základné priority. Mnohí rodičia inštinktívne na sebe pracujú, pretože cítia, že to je správna cesta pre nich aj ich potomkov. U niektorých to začína tým, že začínajú podnikať, u iných napĺňaním mimo profesijných potrieb. Dôležité je hľadať v sebe tú správnu cestu a podeliť sa o ňu s ďalšími generáciami.

 

Autor: Sissa

Prečítané: 1472x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...