Blogy

Prečo je vzdelanie také dôležité pre celkový úspech v živote?

SmartGuru

SmartGuru

30.07.2017

Prečo je vzdelanie také dôležité pre celkový úspech v živote? blog   

Mnohí úspešní ľudia nedokončili ani stredné či vysoké školy a aj napriek tomu sa im darí dosahovať fenomenálne úspechy. Keď sa však zblízka pozrieme na životy niektorých z nich, možno s prekvapením zistíme, že títo jedinci sa vzdelávajú po svoj celý život a častokrát oveľa intenzívnejšie, ako akýkoľvek iný absolvent strednej či vysokej školy.

 

Typickým príkladom takého človeka je najznámejší a jeden z najuznávanejších investorov planéty Warren Buffet. Jeho myslenie fascinuje ľudí po celom svete a nie je žiadnym tajomstvom, že štvrtý najbohatší človek na Zemi je veľkým priaznivcom celoživotného vzdelávania.

 

Jeden z jeho každodenných rituálov tvorí štúdium rôznych materiálov, pričom tejto aktivite sa vraj venuje až niekoľko hodín denne. Prvé dve univerzity však nedokončil a svoju cestu napokon ukončil na Business School v New Yorku. Podobnými príkladmi sú aj Bill Gates či Mark Zuckerberg, ktorí odišli z Harvardu, aby sa venovali svojmu podnikateľskému snu. Aj títo a mnohí ďalší úspešní ľudia sú preslávení tým, že sa neustále vzdelávajú. Prečo je však vzdelanie také dôležité pre úspech v živote?

 

Vzdelanie je dôležité pre osobný aj profesionálny život

 

V závislosti od úrovne úspechu, ktorý túžia ľudia dosiahnuť, sa líši aj úroveň dosahovaného vzdelania. Jedinci, ktorí dokončia vyššie stupne vzdelania, tým ukazujú svoju túžbu a zanietenie získavať nové informácie, prijímať rôzne myšlienky, plniť si úlohy i stanovené ciele.

 

Každý z nás je pomyselným zväzkom unikátnych darov, talentov a zručností. Náš úspech však v mnohom závisí aj od toho, ako sami sebe dôverujeme. Čo je však jednou z hlavných úloh vzdelania, je poskytovať príležitosti ako pretaviť tieto naše silné stránky vo vytúžené úspechy. Vzdelanie aj úspech tak možno považovať za veľmi relatívne koncepty, na ktoré existujú rôzne pohľady i názory, čo je to vlastne skutočné vzdelanie a skutočný úspech.

 


Vzdelanie nám dáva poznanie

 

Jednou z odpovedí na otázku, prečo je vzdelanie také dôležité pre úspech, je fakt, že vzdelanie nám poskytuje poznanie. Už len samotná skutočnosť, že si dokážeme niečo prečítať a napísať, nám dáva prístup k obrovskému skladu ľudského poznania vo forme kníh či iných historických svedectiev. Destilovať vedomosti, aby sme sa stali múdrejšími a získali viac poznanie, je zároveň konečným cieľom vzdelávania. Veľkí myslitelia ako Einstein či Newton tiež stavali na vedomostiach svojich predchodcov, ktoré napokon prispeli k ich osobitným úspechom.

 

 

Vzdelávanie skúsenosťami poskytuje skutočný podklad pre úspech

 

Univerzitné vzdelanie a akýkoľvek iný druh formálneho vzdelávania nám poskytuje vedomosti, ktoré po jeho ukončení využívame v konkrétnom špecializovanom odvetví. Nezaručuje nám však úspech až do času, kým sa nenaučíme tieto poznatky efektívne aplikovať v praxi a kým nás nenaučí hľadať inovatívne riešenia reálnych problémov. Vzdelanie nám tak poskytuje spôsoby, pričom ich uplatnenie musíme nájsť len sami v sebe. Formálne vzdelanie nám však môže ukázať, ako na to.

 

Vyššie vzdelanie poskytuje širšie možnosti uplatnenia na trhu práce

 

V nadväznosti na predchádzajúci odsek je potrebné uviesť, že získanie a osvojenie si vedomostí i nových poznatkov zo špecializovaného odboru nám otvára brány k lepšie plateným pracovným pozíciám a zaujímavému pracovnému profilu. Ako už bolo vyššie spomenuté, ani vyššie vzdelanie nám však negarantuje žiadny osobný či profesionálny úspech. Jeho veľkou výhodou je, že nám však posunúť na vyššie pracovné priečky v atraktívnych pracovných oblastiach i prostrediach. Dokáže nám tým zabezpečiť dlhodobý profesijný úspech.

 

Na záver je ešte nutné pripomenúť, že úspech v živote závisí na našej viere v nás samých a úsilí niekam sa neustále posúvať. Či už si zvolíme formálne vzdelávanie v popredných vzdelávacích inštitúciách, alebo sa budeme vzdelávať prostredníctvom cestovania a čítania, je dôležité v tejto činnosti nikdy neprestávať. Okrem konvenčného vzdelávania sa učíme aj prostredníctvom každodenných životných lekcií, ktoré absolvujeme a ktoré nám poskytujú pohľad do nášho vnútra, aby sme dokázali prijímať správne hodnotové systémy a dôverovali lepšie vlastným rozhodnutiam.

 

Dôležitosť vzdelanie tak v neposlednom rade spočíva v schopnosti jednotlivca formovať svoj vlastný charakter.

Prečítané: 6225x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...