Blogy

Láskou pri deťoch nikdy nešetrite, detskému mozgu pomáha rásť

SmartGuru

SmartGuru

30.07.2017

Láskou pri deťoch nikdy nešetrite, detskému mozgu pomáha rásť blog   

Dal vám už niekto niekedy podobnú radu? Ak nie, tak teraz zaostrite zrak na nasledujúce riadky a pokojne sa aj poriadne začítajte. Budú pretkané poriadnou dávkou lásky, medzitým aj nejakou tou osobnou skúsenosťou a napokon spečatené na slovo vzatými výskumníkmi.

 

 

Internet je v súčasnosti plný overených tipov a rád, ako vychovávať deti tak, aby z nich vyrástli úspešní jedinci so zdravým sebavedomím a chuťou do života. Univerzálny návod na to, ako uspieť na tomto náročnom poli, však neexistuje. Dobrou správou je, že každý z nás ho má v sebe. Len ho odtiaľ treba postupne vydolovať a porozumieť mu.

 

 

Sila lásky

 

Mnohí rodičia kladú pri výchove dôraz na disciplínu a podporujú svoje deti, aby sa dostali na správnu cestu a v živote uspeli. Aj to je dôležité. Keď sa však zavŕtame poriadne do hĺbky celého problému výchovy, zistíme, že to, čo je skutočne dôležité, je len láska.

 

Láska má neuveriteľnú silu meniť nás samých i ľudí, ktorým ju dávame. Je to obnoviteľný zdroj energie, ktorý sa nikdy nevyčerpá. Jej sila pôsobí až tak ďaleko, že nami odovzdanú lásku odovzdávajú ďalej ľudia, ktorí ju od nás prijali. Výsledok celého procesu je potom taký, že v priestore okolo nás je oveľa viac lásky a úžasnej blahodarnej i nabíjajúcej energie.

 

Preto, či už ste priaznivcami tradičných výchovných modelov alebo sa radíte medzi fanúšikov pokrokovejších techník, láska je základom, ktorý vždy bude najviac formovať vaše dieťa a pomôže mu stať sa šťastným a úspešným človekom. Rodičia, ktorí sa veľa dotýkajú svojich detí, často sa s nimi rozprávajú i hrajú a ktorí sú pri deťoch trpezliví a zdravým spôsobom ich podporujú, vychovávajú tých najúspešnejších jedincov. Nie je to pritom žiadna nepodložená domnienka, ale skutočne vedecky dokázaný fakt. Množstvo realizovaných výskumov už jasne deklarovalo, že rodičovská láska robí pri výchove detí rozdiely v mnohých smeroch.

 

Láska pomáha detskému mozgu rásť

 

Jeden z takýchto výskumov venoval pozornosť matkám, ktoré podporovali svoje deti pri tom, keď skúšali vykonať zložitú úlohu a päť rokov potom skenoval mozog sledovaných detí. Výsledok pokusu ukázal, že čím viac matky podporovali svoje deti, tým viac rástol mozog ich detí, najmä časť, ktorá sa nazýva hipokampus. Táto časť mozgu je pritom u detí zodpovedná za to, ako sa učia, ako sú schopné si zapamätávať si veci a ako si dokážu poradiť so stresom.

 

Všetky uvedené schopnosti sú zároveň kľúčové pre akýkoľvek úspech človeka v osobnom i profesionálnom živote. Deti, ktoré rodičia podporujú pri prekonávaní ťažkých prekážok, tak dostanú od svojich rodičov do vienka oveľa viac, ako len malú pomoc – dostávajú od nich aj väčší mozog.

 

 

Láska zvyšuje sebahodnotu

 

Každý rodič túži po tom, aby zo svojho dieťaťa vychoval sebestačného jedinca, ktorý sa dokáže popasovať s rôznymi prekážkami a nepriazňami osudu. Všetci túžime po tom, aby boli naše deti silné a dôverovali vlastným rozhodnutiam. Nie je to však vôbec ľahká úloha, keďže pravdou je, že my sami sa túto schopnosť častokrát ešte len učíme. Keď to zvládnu obe strany, deti sa môžu od svojich rodičov naučiť ako riešiť problémy a budú sa vedieť spoľahnúť sami na seba. Tento pocit zodpovednosti a dôvery ich bude neustále posilňovať a vyformuje z nich zdravo sebavedomých jedincov.

 

Aj v tomto prípade sú už na svete rôzne výskumy, ktoré potvrdzujú prepojenie medzi podporou rodičov a vyššou seba-hodnotou u detí. Deti, ktoré cítia, že ich rodičia podporujú a vidia v nich správny príklad, sú potom oveľa silnejšie a majú aj vyššiu sebahodnotu. Zaujímavé je aj to, že väčší dopad to má u dievčat, ktoré potrebujú externú podporu o niečo viac v porovnaní s drsnejším pohlavím.

 

 

Rodičovské teplo lieči

 

Rodičia, ktorí milujú svoje deti, ich tým nerobia len múdrejšími a sebavedomejšími, ale dokonca aj zdravšími. Viaceré štúdie už v minulosti potvrdili, že zneužívanie detí viedlo k vzniku rôznych zdravotných problémov u týchto detí. Na druhej štúdie strane ukázali, že čím boli rodičia srdečnejší, tým zdravší boli ich potomkovia.

 

Keď veríte vo vaše deti a dávate im túto dôveru najavo, dokážete zlepšiť aj ich akademické výsledky a podporiť ich myslenie. V neposlednom rade sú milované deti sústredenejšie v škole a majú menej problémov pri robení domácich úloh. Nezáleží na tom, aký štýl výchovy si zvolíte. Čo je však kľúčové pre vaše deti, je skutočnosť, že by v ňom nemal chýbať dostatok lásky, rodičovskej podpory, vrúcnosti a srdečnosti.

 

 

 

autor: Sissa

Prečítané: 1147x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...