Blogy

Keď veda baví: 4 prekvapivé spôsoby, ako podporiť kreativitu

SmartGuru

SmartGuru

30.07.2017

Keď veda baví: 4 prekvapivé spôsoby, ako podporiť kreativitu blog   

Ľudia sú často presvedčení o tom, že kreatívni jednotlivci sa už narodili s týmto úžasným darom. Dobrou správou je, že kreatívny duch drieme v každom z nás. Dôležité je len spoznať tie správne spôsoby, ako ho prebudiť k aktívnej činnosti.


V nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko zaujímavých návodov, ktoré vychádzajú z reálnych vedeckých poznav.

 

 

Ideálny čas

 

Vezmime si, napríklad, že sa považujete za ranný typ človeka. Veľmi pravdepodobne budete preto očakávať, že čas najväčšej kreativity k vám príde a rozviniete ho spolu s vašim pravidelným ranným nápojom. Vedci Michigan State University však prišli s prekvapivým odhalením, ktoré tvrdí pravý opak.

To znamená, že ak ste napríklad ranný typ, vrchol vašej kreativity by mohol prichádzať niekedy vo večerných hodinách. Vedci tiež predpokladajú, že dôvodom tohto javu je fakt, že náš mozog je v tom čase menej sústredený na bežné činnosti a preto vynára väčší priestor na kreatívne myslenie.

 

 

Nuda je dobrá

 

Robte niečo skutočne nudné a možno sa čoskoro dočkáte záblesku kreativity. Táto rada už na prvý pohľad vyvoláva určité pochybnosti, ako môže byť výsledkom nudnej činnosti kreativita. Štúdia University of Central Lancashire však v tejto súvislosti prišla so zistením, že nával kreativity môžete pocítiť práve po ukončení niektorej veľmi nudnej a nezaujímavej aktivity.

Jedna skupina účastníkov výskumu mala za úlohu skončiť určitú nudnú úlohu - ako napríklad kopírovanie telefónnych čísiel z telefónu do počítača - a druhá naopak nemusela túto činnosť vykonávať. Výsledky pokusu napokon ukázali, že prvá skupina sa vyznačovala vyššou úrovňou kreatívneho myslenia. Vedci sa domnievajú, že za to môže sprievodné snívanie s otvorenými očami ľudí, pre ktoré vznikol priestor počas nudnej činnosti.

 

 

Bordel na stole

 

Je pre mňa skutočnou výzvou napísať čierne na bielom nasledovné slová. Mám rada poriadok a keď sú veci organizované. Faktom však ostáva, že zvýšiť kreativitu môžete aj prácou v prostredí, kde panuje skutočný neporiadok. S týmto poznatkom nás počastovala americká Universtity of Minnesota. V rámci výskumu zúčastnení vedci požiadali študentov, aby vykonali určitú úlohu, pričom jedna skupina oslovených ju robila v upratanom a druhá v rozhádzanom prostredí. Výsledky výskumu napokon ukázali vyššiu dávku kreativity u študentov, ktorí pracovali v neupratanej miestnosti.

 

 

Podmaz

 

Ani v tomto prípade neplatí, že vždy, keď sa chystáme na kreatívny brainstorming, potrebujeme k tomu nejaký hudobný podmaz. Vedci z University of Illinois však odhalili, že mierny podmaz nám v tomto prípade urobí väčšiu službu, ako by sme si možno mysleli. Štúdia totiž ukázala, že počúvanie mierneho hluku pri výkone určitej činnosti môže podporiť našu kreativity, najmä ak úroveň hluku dosahuje 70 decibelov.

 

Na záver pripájam ešte jedno nemenej zaujímavé zistenie vedcov z Cornell University, ktoré poteší najmä odmietnutých jedincov. V realizovanej štúdii vedci zistili, že najmä v prípade sebavedomých a nezávislých jednotlivcov môže byť spoločenské odmietnutie úspešným spúšťačom ich vysoko kreatívneho toku. Jeden z autorov štúdie Sharon Kim v tejto súvislosti potvrdila, že ak sa nachádzame v móde, kedy je nám úplne jedno, čo si iný myslia, sme oveľa otvorenejší novým ideám a myšlienkam, ktoré by inak neuzreli svetlo sveta.

 

Spôsobov na podporu kreativity existuje oveľa viac. Robte čo, čo som vás baví, navštevujete inšpiratívne miesta a stretávajte sa s motivujúcimi ľuďmi a o kreatívne nápady nebudete mať núdzu.

 



autor: Sissa

Prečítané: 1092x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...