Blogy

Kam s deťmi v lete?

SmartGuru

SmartGuru

06.06.2017

Kam s deťmi v lete? blog   

Môže sa vám zdať, že na tú otázku je priskoro, ale o chvíľu je máj a vy už budete mať len posledné dva mesiace času na to, aby ste sa rozhodli, kam umiestnite vaše ratolesti počas letných prázdnin. Mnohí z vás využívajú starých rodičov ako alternatívnu možnosť, keď škola dva mesiace neplní svoju funkciu a pedagógovia zaslúžene odpočívajú, pravdou však je, že aj ich by sme mali nechať trochu vydýchnuť.


Spomínate si na svoje detské časy? Na to, ako ste trávili letné prázdniny mimo dovoleniek a návštev? Nudili ste sa. My všetci sme sa nudili. Pretože ak dieťaťu poviete, že by sa počas leta malo vzdelávať, začne krútiť očami na všetky svetové strany. Súčasne. Ani nám sa nechcelo. Teda, tým štandardnejším z nás.
Boli aj neštandardné typy, ktoré dokázali v knižniciach vysedávať celé týždne, ale tie sa príliš nesocializovali a dnes sú z nich... no... copywriteri.

Počas školského roka musia deti plniť svoje povinnosti. Musia sa učiť všetko, čo im nariaďuje štátny vzdelávací systém a očakáva sa, že ich vedomosti budú minimálne priemerné.

Z každého predmetu. Koľkokrát ste počuli v detstve: ,,Ak to vytiahneš na jednotku, kúpim ti...", zvyšok tej vety si doplňte sami.
Takto to nefunguje. Nefungovalo to na nás a nebude to fungovať ani na ďalšie generácie. Talent a predispozície nefungujú ako barter. Nedajú sa kúpiť, ani vymeniť za niečo iné. Ak vám raz nejde matika, je vysoko nepravdepodobné, že keď vám niekto kúpi auto, začnete aspoň námatkovo tušiť, čo sú to integrály.

Leto je pre rodičov aj deti čas, v ktorom majú byť všetci spokojní. Tie vzácne dva mesiace, keď sa môže vlk nažrať a ovečka ostane celá.
Dovoľte svojim ovečkám vzdelávať sa individuálne, aby sa jedného dňa nezmenili na stádo. Podporovať ich schopnosti je predsa vašou primárnou povinnosťou.

Milujú vaše deti šport? Lietajú celé dni po vonku a majú neunaviteľné svaly? Nechajte ich lietať dva mesiace, s rozumným dozorom, ktorý dohliadne, aby to robili správne a nielen, že si neubližovali, ale navyše napredovali, zlepšovali sa a boli spokojné. Deti vedia, čo ich baví. Vedia, či chcú hrať kolektívny hokej alebo individuálny tenis. Vedia, či ich viac baví karate alebo joga. Bez ohľadu na to, koľko majú rokov, vypestovali ste v nich integritu a je len na vás, ako ďaleko to dotiahnu v tom, v čom sú najlepší.

Často počúvame o tom, že dnes deti sedia celé dni pri počítačoch a nevychádzajú von. Ak máte takéto dieťa, prestaňte naň vyvíjať nátlak a hnať ho niekam, kde sa necíti dobre. Budúcnosť bude potrebovať programátorov, webdizajnérov, social media marketérov, vývojárov počítačových hier, softvérových inžinierov...
To nie sú zanedbateľné pracovné zaradenia, je na nich postavená veľká časť dnešného podnikania. Nenúťte ich robiť to, čo robia deti milujúce prepotené tričká a zodraté tretry. Rovnako, ako by ste atlétov nenútili tráviť čas učením sa excelovských vzorcov.

V čase, keď som sa ja chystala na vysokú školu, mojim rodičom všetci tvrdili, že scenáristika nie je cesta a že si nikdy nenájdem prácu.
Vraj mám študovať niečo perspektívne - medicínu, právu, ekonómiu...
Pravda je taká, že nás ako scenáristov absolvovalo sedem a všetci sme zamestnaní v odbore a naše schopnosti sú vysoko cenené.
A pravda je aj taká, že absolventi ekonómie mi blokujú nákup v hypermarkete a ani pri tom sa netvária nadšene.

Nepodliehajte stádovitým názorom. Vy svoje deti poznáte najlepšie. Viete, pri čom sú najšťastnejšie, tak im dajte možnosť venovať sa tomu naplno.
Lektorov, učiteľov či trénerov, ktorí vás počas leta - i zvyšku roka - nielen odbremenia, ale predovšetkým dajú vám a vašim deťom možnosť vyšperkovať svoj potenciál, je veľa.

Individuálne vzdelávanie je cesta.
Nie sme predsa všetci rovnakí.
Objavte výnimočnosť vo svojich najbližších.

 

Buďte Smart a pridajte sa k nám.

 

autor: Lady Moon 

Prečítané: 1158x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...