Blogy

Ako vybrať ten správny šport pre vaše dieťa

SmartGuru

SmartGuru

20.05.2018

Ako vybrať ten správny šport pre vaše dieťa blog   

Máte pocit, že je vaše dieťa dosť staré na to, aby začalo športovať? Chceli by ste, aby sa viac hýbalo, no ono nejaví záujem o žiadnu konkrétnu aktivitu? Než sa vyberiete hľadať preňho ten vhodný šport, položte si týchto 5 otázok.

 

Koľko má rokov?

 

Deti vo veku 2 – 5 rokov získavajú základné motorické zručnosti, je preto lepšie nechať ich hrať sa. Jednoduché pohybové aktivity ako naháňačka, kopanie do lopty, alebo tanec úplne stačia. Od 6 rokov sa už dokážu lepšie sústrediť, je to preto dobrý čas zoznámiť ich s organizovanými športami: Plávanie, tenis, poprípade gymnastika môžu prispieť k ich zdravému vývoju. Okolo desiateho roku života už sú schopné pochopiť a zapamätať si stratégie komplexnejších športov, ako  futbal, hokej, či basketbal. Je preto vhodné nechať ich niektorý vyskúšať a zistiť, či by ich bavil.

 

Aké má fyzické predpoklady?

 

Z vysokých detí sú najlepší bežci, či basketbalisti; nižšie a zavalitejšie deti môžu byť úspešnejšie napríklad v americkom futbale. Chuť trénovať je samozrejme dôležitejšia, ale niekedy je dobré vziať do úvahy aj fyzické danosti vášho potomka.

 

Je tímový hráč?

 

Niektoré deti preferujú byť súčasťou tímu, pre také je futbal, basketbal, či volejbal ako vyšitý. Iné sú zas silné individuality, ktoré sa radšej venujú činnostiam, kde najviac vyniknú ich vlastné zručnosti. Pre ne je vhodný skôr tenis, plávanie, či cyklistika.

 

Bezkontaktné, alebo kontaktné športy?

 

Hokej, zápasenie, či box dostanú vaše dieťa do skvelej kondície; riziko zranenia je tu však vyššie, než napríklad pri plávaní. Treba si ale uvedomiť, že pre dieťa je vždy lepšie byť aktívnym, než sedieť doma za počítačom. Opäť tu záleží na jeho preferencii: ak má záujem o konkrétny šport, netreba ho odrádzať.

 

Môžeme si to dovoliť?

 

Veľmi praktická otázka. Zatiaľčo futbal, či basketbal je finančne pomerne nenáročný, športy ako golf, hokej, či rugby vám môžu siahnuť hlboko do peňaženky. Treba sa preto dobre uistiť, že dieťa má o šport naozaj záujem a nechce vám len urobiť radosť: Bola by škoda, keby už pol roka od zakúpenia skončila výstroj v pivnici.

 

autor: jlo

Prečítané: 1820x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...