Blogy

8 dobrých dôvodov, prečo učiť svoje deti v domácom prostredí

SmartGuru

SmartGuru

30.07.2017

8 dobrých dôvodov, prečo učiť svoje deti v domácom prostredí blog   

Domáce vzdelávanie alebo „homeschooling“ sa stáva čoraz populárnejšou formou vzdelávania detí aj u mnohých slovenských rodičov. Priaznivci tejto formy učenia sú často presvedčení o tom, že svojmu dieťaťu dokážu aj v domácom poskytnúť minimálne rovnako kvalitné vzdelanie, akoby dostali v škole. Niektorí rodičia preto uvažujú o tom, že by svoje dieťa radšej učili doma. Dôvody ich rozhodnutia môžu byť rôzne od zdravotného stavu dieťaťa, šikany či snahy odovzdať mu vlastné životné hodnoty a skúsenosti.

 


Domáce vzdelávanie má od roku 2008 oporu už aj v slovenskej legislatíve v podobe zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon). Ak aj vy patríte medzi rodičov, ktorí sa zaujímajú o „homeschooling“, v nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko výhod, ktoré poskytuje táto forma vzdelávania.

 


#1 Flexibilita


Ak je vašim pracoviskom domov a zamestnávateľom na plný pracovný úväzok je vaše dieťa, možno aj vy patríte k rodičom, ktorí sa pohrávajú s myšlienkou edukácie svojho budúceho školáka v domácom prostredí. Obrovskou výhodou tejto formy vzdelávania je flexibilita, ktorú získate vlastnou organizáciou času. Pekné počasie vás môže kedykoľvek vytiahnuť do prírody a dieťa môžete učiť aj na cestách či pri iných spoločných dobrodružstvách.

 


#2 Ranná naháňačka


Ďalšou z výhod homeschoolingu je lepšie načúvanie biologickému rytmu dieťaťa. Dôležité je to najmä v pubertálnom veku, kedy sa menia ich biologické hodiny. Ráno tak nemusíte vstávať s väčšinou populácie a ponáhľať sa, aby ste stihli vyučovanie. Nekonečné zápchy vo väčších mestách vám tiež určite nebudú chýbať v repertoári vašich každodenných zážitkov.

 


#3 Učenie vedené dieťaťom


Toto je zrejme hlavný dôvod, ktorý odlišuje domáce vzdelávanie od školského. Je to zároveň kľúčový faktor, ktorý vedie väčšinu rodičov k tejto forme učenia svojich detí. Homeschooling poskytuje väčší priestor pre rozvoj zručností, v ktorých dieťa vyniká. Rodičia tak môžu dieťa vzdelávať v oblastiach, ktoré obľubuje a v ktorých vidia väčší potenciál.

 

 

#4 Vlastný vyučovací čas


Z predchádzajúcim bodom je úzko spojená aj táto výhoda. Pri sledovaní potrieb vášho dieťaťa nie ste nútení kopírovať tradičný vyučovací čas. Ak vidíte, že vaše dieťa lepšie vníma napríklad v popoludňajších hodinách, pokojne ho môžete učiť v čase od 15.00 do 18.00. Dopoludnie tak môžete tráviť napríklad športom, čítaním alebo akoukoľvek inou aktivitou, ktorá dieťa zaujíma.

 


#5 Tvárou v tvár


Individuálna výučba tvárou v tvárou je vysoko efektívnou formou vzdelávania. Pri homeschoolingu tak môžete zabaliť „all in one“ a odovzdať dieťaťu v jednom balíku množstvo informácií, ktoré spolu súvisia. Výsledkom tohto postupu je rýchla a efektívna výučba. Niektorí rodičia, ktorí vzdelávajú svoje deti doma, v tejto súvislosti potvrdzujú, že denne sa učia dve hodiny a zvyšok času s nimi robia to, na čo majú chuť.

 


#6 Podpora sebavedomia


Mnohí rodičia sa rozhodnú vzdelávať svoje dieťa v domácom prostredí napríklad aj preto, že je slabšie v niektorých predmetoch. V iných však môže vynikať a podporou týchto oblastí mu dokážete dodať potrebné dávku sebavedomia.

 


#7 Sieť kontaktov


Niektorí odporcovia homeschoolingu argumentujú tým, že dieťa je v domácom prostredí separované od iných ľudí. Aj tento problém však možno vyriešiť vytváraním si rôznych spoločenských kontaktov či pričlenením sa s k určitým skupinám s rovnakou situáciou. Rodičia, ktorí učia deti doma, môžu napríklad vytvoriť menšie skupiny, v ktorých sa budú deti navzájom stretávať a oni si pritom budú vymieňať skúsenosti.

 


#8 To najlepšie z oboch


Jedni zatracujú školský systém, iní považujú za nesprávne domáce vzdelávanie. Existuje však aj množstvo rodičov, ktorí volia najprv homeschooling a následne svoje dieťa uvedú do školských lavíc. Častým dôvodom tohto postupu je skutočnosť, že dieťa sa im zdá ešte malé a nezrelé na to, aby nastúpilo školskú dochádzku. Keď však už cítia, že prišiel ten správny čas, doprajú im to najlepšie z oboch foriem vzdelávania.

 


Na záver možno ešte povedať, že každý systém má svoje výhody aj nevýhody. Pri rozhodovaní sa o tom, či bude vaše dieťa navštevovať školu alebo sa bude vzdelávať doma, je preto potrebné zvážiť veľké množstvo faktorov. Existuje veľa dostupných informácií o oboch formách vzdelávania, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa, čo je najlepšie pre váš najdrahší poklad.


Nezabúdajte pritom ani šiesty zmysel, ktorý je tieždôležitou súčasťou akéhokoľvek
rozhodovania.

 

 

autor: Sissa

Prečítané: 1520x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...