Blogy

7 dobrých rád, ako skoncovať s ničnerobením

SmartGuru

SmartGuru

05.06.2017

7 dobrých rád, ako skoncovať s ničnerobením blog   

Všetci prídeme ráno do kancelárie a aj by sme začali hneď pracovať, ale najprv musíme otvoriť všetky mailové schránky, ktoré vlastníme, potom si urobiť kávu, kúpiť raňajky, prelustrovať sociálne siete, poliať kvety, utrieť stôl, zatelefonovať mame, ako sa robí tá polievka, čo vám v detstve tak chutila...

 

Prokrastinácia nie je záležitosťou tejto doby. Len má táto doba viac lákadiel, ako mali tie doby pred ňou. Dnes máme oveľa viac možností nechať sa rozptýliť a nevenovať sa povinnostiam okamžite.

Petr Ludwig, autor knihy Konec prokrastinace, tvrdí, že najčastejšie prokrastinujú práve inteligentní a kreatívni ľudia, lebo vždy dokážu nájsť spôsob, ako odsunúť svoje povinnosti na neskôr. Nemyslite si však, že ak ste leniví, je to znakom vašej inteligencie a naučte sa nemárniť čas!

 

Škrtajte!

Mať cieľ je vždy pozitívne. Ak sa však pozriete na svoj život, ste si istí, že nemáte tých cieľov priveľa? Pracujete na troch projektoch, venujete sa rodine, priateľom, športu, vzdelávaniu, cestovaniu… keby mal deň sto hodín, máte šancu stihnúť možno polovicu. Ľudia sa neradi vzdávajú svojich cieľov, je však len na vás, či chcete robiť všetko spolovice a trpieť neurózou vždy, ak sa vám niečo nepodarí, alebo budete robiť len jednu vec a naplno. Určite si priority a čo sa nedostane do top 3, bez milosti vyhoďte zo zoznamu. Hneď!

 

Vedzte!

Stáva sa vám, že máte toľko práce, že neviete, kde začať? Neschopnosť vybrať si jednu činnosť, ktorej sa budete aktívne venovať, zapríčiňuje fakt, že ste sa možno pohrúžili do niečoho, čomu nie úplne rozumiete. Alebo do niečoho, čomu nerozumiete vôbec.
Je v ľudskej prirodzenosti predpokladať, že čím menej o danej veci vieme, tým väčšími odborníkmi na ňu sme. Tento jav je známy ako Dunning-Krugerov efekt a voľne ho môžeme preložiť ako: ,,Neviem, že neviem”. A ja sa stavím, že ste si hneď predstavili niekoľko ľudí z vášho okolia, ktorí ním trpia, však?

 

Plánujte!

Je síce príjemné robiť veci tzv. ,,na pankáča”, ale je to veľmi neefektívne. Pri práci potrebujete mať konkrétny plán. Urobte si myšlienkovú mapu projektu, vyberte si líniu, ktorú chcete obsiahnuť, načasujte si úplne presne, ako dlho sa ktorej zo sekcií potrebujete venovať a dodržiavajte svoj plán. Ak potrebujete zvýšiť svoju efektivitu, udeľujte si tresty za nedodržanie každého z vašich termínov. Nemali by sa však týkať zákazu jesť sladkosti - ľudia pracujúci hlavou potrebujú cukor. Zatiaľ, čo ľudia pracujúci manuálne, potrebujú prijímať viac tukov. Dajte si čokoládovú tyčinku, vezmite si fixku, postavte sa k tabuli a plánujte s rozumom!

 

Brainstormujte!

Je úplne zbytočné, aby ste sa porovnávali so svojimi kolegami a viedli žabo-myšie vojny o to, kto je lepší v tom, koľko dokáže obsiahnuť kategórií. Poznám dvoch kreatívcov, ktorých firmy sídlia oproti sebe a tí sa pretekajú v tom, kto zhasne posledný. Toto nie je správna cesta. Dôkazom vašej profesionality je obklopiť sa odborníkmi a využívať znalosti jednotlivcov na posilnenie teamovej práce. Nemusíte sa s nikým pretekať a tráviť hodiny nad doštudovávaním si vecí, ktorým by ste sa museli venovať roky, aby ste v nich boli takí dobrí, ako sú vaši kolegovia. Nechajte si poradiť a nehanbite sa požiadať o pomoc.

 

Milujte!

Častokrát sa nám stane, že dôvodom toho, prečo sa nám do práce nechce, nie je len lenivosť či prokrastinácia. Môže to byť aj tým, že nerobíte svoju prácu radi. Existujú len dva spôsoby, ako to zmeniť - buď na svojej aktuálnej práci nájdite niečo, čo vás na nej dokáže nadchnúť alebo si nájdite novú prácu. Každý z nás niečo dokáže a je v niečom dobrý. Nikto nemusí robiť to, čo mu nespôsobuje radosť. Časy, keď sa dalo vyhovoriť na to, že práca nie je alebo že bez vysokoškolského diplomu vás nikam nevezmú, sú dávno preč. Kto chce, hľadá spôsoby. Kto nechce, hľadá dôvody.

 

Nevzdávajte sa!

Úspešní ľudia nepoznajú nemožné. Nehádžu rukou a nehovoria, že niečo nejde. Každá úloha, ktorá sa zdá byť nezvládnuteľná, je pre nich totiž výzvou. Tak, ako majú Číňania na slovo kríza a na slovo príležitosť jeden výraz, úspešní ľudia vidia v nemožnom či nezdolateľnom motiváciu, nie prekážku. Prestaňte hovoriť, že sa niečo nedá - miliarda ľudí sa predsa nemôže mýliť.

 

Nespohodlňte!

Mnohokrát sa stáva, že naše pracovné výsledky nie sú adekvátne, pretože máme príliš pohodlné pracovné prostredie. Veľké mäkké kancelárske kreslo, pohodlnú klávesnicu, anatomicky tvarovanú myš, farebné serepetičky na stole… to všetko rozptyľuje vašu pozornosť. Cítite sa príliš dobre a nerobíte to, čo ste si zadali ako cieľ. Netvrdíme, že by ste mali kľačať v kúte na kukurici a pracovať tak, ale ak máte sklon k prokrastinácii, bude pre vás lepšie byť v neutrálnom, nerozptyľovacom prostredí. Toto však neplatí pre kreatívcov - tí keby sa nerozptyľovali osemnástimi farbami lepiacich papierikov, tak by nevznikla kopa dobrých reklám, filmov, kníh... alebo tento článok.

 

                                              Prokrastinátori všetkých krajín, spojte sa… a začnite niečo robiť!

 

autor: Lady Moon

Prečítané: 1205x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...