Blogy

17 vecí, vďaka ktorým sa oplatí chodiť na vysokú školu

SmartGuru

SmartGuru

14.05.2018

17 vecí, vďaka ktorým sa oplatí chodiť na vysokú školu blog   

Naši rodičia si myslia, že chodíme na vysokú školu kvôli vzdelaniu, ktoré nám poskytuje. Mami, oci, rada by som vám povedala, že by ste mali prestať trpieť dezilúziami. 


,,Rodičia ďaleko, pán Boh vysoko a fľaša plná," zhrnul raz jeden z mojich profesorov ako jediný dôvod, prečo študovať na vysokej škole. Ale ja som ich pre vás ešte pár našla.

 

 

1. Delenie sa o hmotné statky


Nepopieram, že niektorí z vás mali celý život súrodenca v jednej izbe, ale na vysokej škole pochopíte, že zrazu máte súrodencov toľko, že si nechcete predstaviť, čo všetko vaši rodičia zažívali v časoch svojej mladosti za akcie, že sa z nich vykľulo toto. Nikto nevie, kto komu požičal hrniec, príbor, knihu alebo foťák, pretože vaše veci kolujú vašou novou rodinou a ľudia vám nechávajú pri dverách odkazy: ,,Tvoj toastovač je na 309-ne. Ak ho chceš späť, výkupné očakávame do 17:00 ZULU."

 

 

2. Samostatnosť


Ak si neoperiete vy, nikto to za vás neurobí. Na intrákoch nie sú zázračné ženy, ktoré vám poskladajú oblečenie nazad do skrine a vy ho len vyťahujete čisté. Nechápem, prečo nikomu nikdy nenapadlo vziať so sebou na intrák bývať mamu - o komfort by sme mali postarané všetci, lebo každá matka vie, že čím viac hladných detí nakŕmi, tým lepšou mamou je vo fiktívnom materskom rebríčku. Zamyslime sa nad týmto konceptom na moment. Dobre, už stačí.

 

 

3. Šetrenie


Poznáš ten pocit, keď sa pozrieš do peňaženky a premýšľaš, či pôjdeš dneska von s deckami, alebo budeš mať čo jesť po zvyšok týždňa? Všetci, ktorých som v živote stretla, tento boj s pokušením prehrali. My sme už neboli generáciou nasávajúcou po parkoch. Slušne, ako dospelí ľudia na umeleckej pôde, sme sa opíjali v ateliéroch a pili sme podstatne menej, lebo smrad acetónu nám spôsoboval gratis všetko, čo sme očakávali od borovičky s pivom.

 

 

4. Prídete o ideály


Ja keď som prišla na školu, mala som predstavu, že som jediná svojho druhu s neobvyklým talentom a že keď skončím, tak všade budú stáť masy ľudí, ktorí ma budú milovať. A áno, stalo sa to presne tak, ale vy nie ste ja! A vlastne ani ja nie som úplne ja, lebo kým ma začali masy milovať, robila som v kaviarni, vo výrobe topánok, v knižnici, do ktorej nikdy nikto nechodil a v gay bare, do ktorého chodili úplne všetci.

 

 

5. Užijete si veľa sexu


V prípade, že netrpíte predsudkami, môžete si užívať radovánky v podstate s kýmkoľvek. Tam, kde som študovala ja, sa hovorilo, že: ,,Akademici súložia len s akademikmi," čo bolo pomerne obmedzujúce, keďže akademici na našej pôde boli buď teenageri ako ja, alebo mali 80+ a v druhom prípade bolo nevhodné o sexe aj hovoriť zo strachu pred infarktom... alebo sexom. Vtipné príbehy o prasknutých kondómoch z pumpy si vaše deti o 15 rokov rady vypočujú, nezaháľajte!

 

 

6. Stravovacie návyky


Nielen, že pochopíte, že zjesť dokážete v podstate čokoľvek, ale vaša kuchárska kreativita prestane mať hranice. Pretože intrák nás má všetkých naučiť iba dve veci - vedieť efektívne navariť z ničoho a mať schopnosť urobiť popolník zo všetkého. Ešte budete s láskou spomínať na časy, keď vás mama v nedeľu ráno budila na kakavko a chlebík vo vajíčku.

 

 

7. Vynaliezavosť


Dobrá výhovorka je na nezaplatenie. Niekedy sa to dá vyriešiť podľa Satinského modelu: ,,Prepáčte, že meškám, ale vypadlo dno električky, v ktorej som sa viezol," ale ja som na vysokej škole pochopila, že pravda môže mať o dosť väčšiu výpovednú hodnotu.


Napríklad: ,,Prepáčte, že meškám, ale hrala som hru a chcela som vyhrať," alebo: ,,Prepáčte, že meškám, žehlil som si vlasy," či: ,,Mrzí ma, že idem neskoro, ale musel som ráno tancovať na Im sexy and I know it a stratil som pojem o čase."

 

 

8. Nebudete fajnoví


O tom, ako získavať imunitu, hovoria odborníci celého sveta vo všetkých dostupných médiách a jazykoch. Ja by som vám všetkým odporučila stráviť noc na podlahe chlapčenskej internátnej izby. Ak to prežijete, vaše telo je dostatočne odolné na návštevu Černobyľu bez ochranného obleku. 

 

 

9. Spoznáte silu kamarátstva


V každej partii vysokoškolákov je niekoľko druhov  ľudí, najdôležitejší je väčšinou ten, ktorý nepije. Nielen preto, že je dosť zodpovedný na to, aby presvedčil ostatných, že napriek tomu, že sa rozhodli stať Ligou Spravodlivých, bolo by o dosť vhodnejšie ísť sa vyspať, ale aj preto, že to je presne ten človek, ktorému budete rozprávať svoj životný príbeh o tretej ráno v snehovom záveji  - a čo je najhoršie - on si to bude pamätať. Dobrý kamarát to nikdy nikomu nepovie, najlepší kamarát to povie všetkým a prečká s gráciou vašu zlosť, aby sa potom mohol pozrieť na to, ako ste sa konečne zasmiali sami na sebe a prestali sa brať vážne.

 

 

10. Začnete si viac vážiť vašich rodičov a ich starostlivosť


Spomínate si, ako vás iritovalo, keď sa mama chodila pýtať každých desať minút, čo chcete na raňajky, kým vy ste unudene hrali GTAčko? No tak na intráku nebude ani mama, ani telka, ani konzola a tobôž nie raňajky. Spomínate si na domov? Na to miesto, kde je vždy čisto, plná chladnička a dostatočný počet ovládačov, aby si každý mohol vybrať svoj vlastný aparát? Tak sa vráťte späť v tých predstavách do svojej komunistickej izbietky a s povzdychom si zalejte wifonku.

 

 

11. Najlepší výcvik v lenivosti


Študenti vysokej školy pracujú veľmi tvrdo. 24 hodín denne, 7 dní v týždni... 2 týždne v roku. Zvyšok času, nech vám vaše študujúce ratolesti hovoria čokoľvek, je vyhradený pre zábavu, spoznávanie okolia, infiltráciu do rôznych kultúr a testovanie hraníc znesiteľnosti čohokoľvek.

 

 

12. Geografia


V živote ste nepočuli o Vybuchanci, Orechovej Potôni či Švábovciach? Zrazu budete poznať geografiu tejto krajiny ako málokto. Odvšadiaľ totiž budete mať spolužiakov a kultúrne rozdiely budú markantné - pre Bratislavčanov je Orava fakt exotika. A ďaleko od pravdy rozhodne nie sú.

 

 

13. Posledná možnosť na experimenty


Chcete urobiť niečo nekonečne hlúpe? Bizarná kérka, nezmyselný piercing, sexuálne experimenty, alkoholové experimenty, drogové experimenty, sociálne experimenty... čokoľvek primitívne, pri čom by ste si poklopali na čelo a povedali si, že na to môže prísť naozaj len úplný idiot, máte šancu zažiť len na vysokej škole. Po nej by ste už boli za toho idiota, ale kým študujete, tak si len ,,užívate život plnými dúškami".

 

 

14. Zistíte, čo je to nočný život


Možno ste chodievali spať neskoro aj predtým, ako ste začali chodiť na vysokú školu, ale čaká vás zmena. Nebudete spať vôbec. Na spánok totiž nikto z vysokoškolákov nemá čas. Ak práve nemusia súrne žúrovať, tak majú prezenčnú formu štúdia a musia sedieť na prednáške a tí, ktorí neštudujú humanitné vedy, sa musia občas aj učiť. Nikto z nich však nikdy nepremárni príležitosť na tanec s neznámymi erazmáčkami, návštevu nonstopu, alebo nočný výlet do mekáča.

 

 

15. Psychológia v praxi


Ľudia sa na vysokej škole zamilovávajú obdeň. Možností je zrazu veľa, študenti z celého sveta chodia okolo vás každý deň a niektorí si skrátka nedokážu pomôcť. Potom prichádzajú rozchody, rozdeľovanie ľudí do skupiniek, nenávistné odkazy hádzané po exkamarátoch na prednáškach a napokon zmierenie pri chodbovici, lebo pri druhej fľaši domácej je jedno, kto komu čo urobil. Na to, aby ste zvládali všetky typy vašich priateľov, vám pomôže len pevná vôľa a aktívna znalosť psychológie osobnosti. Alebo drogy. Ale radšej si vezmite loptu. V určitej fáze už budú určite schopní aportovať.

 

 

16. Diplomacia


Už ste niekedy prehovárali vrátničku na internáte, aby vás pustila dnu s niekým, kto tam nebýva? Ak áno, patríte do kategórie top diplomatov v hre. Všetko, čo viete o ženách, musíte v tej chvíli vytiahnuť z hlbín svojho podvedomia a okamžite aplikovať. Od komplimentov o vizáži, cez súcit, aká náročná je jej práca, až po porozumenie, že ona pravidlá nevytvára, iba dodržiava, no vy by ste aj tak chceli maličkú výnimku, ktorá vám dokáže dať len niekto tak veľkorysý, ako dáma za okienkom s okuliarmi na špičke nosa. 

 

 

17. Priestorové videnie


Zrátajme si to. Izba má 15 m2  a má sa do nej vojsť 2x posteľ, 2x skriňa, 2x stôl, 2x človek a 2x všetky veci, ktoré vám zbalila mama. Vysoká škola vás naučí, že dva svety v jednom priestore sú niekedy síce ťažko zvládateľné, ale ak sa to naučíte, bude to skill, ktorý budete využívať už navždy. 

 

Vysoká škola vám dá len toľko vzdelania, koľko vy sami chcete. Ale dá vám toľko zážitkov, o koľkých ste dovtedy ani nesnívali... triezvi.

 

Buďte smart a prezabávajte sa k titulu!

 

autor: Lady Moon
 

Prečítané: 3220x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...