Blogy

10 najbizarnejších športov sveta

SmartGuru

SmartGuru

01.10.2018

10 najbizarnejších športov sveta blog   

Ak ľudská predstavivosť nepozná hranice, nuda posúva jej možnosti na úplne inú úroveň. Staré rímske úslovie „chlieb a hry“ je možno doteraz aktuálne, môžme sa však len dohadovať, čo by jeho autor povedal napríklad na súťaž v hode tuniakom. Toto je zoznam 10 najbizarnejších športov sveta.

 

 

10. Závod na vysokých podpätkoch

 

Trápenie modernej ženy prinieslo šport, v ktorom si muži neškrtnú: Hovorím o behu na vysokom podpätku. Tieto preteky si získali obľubu po celom svete: závody sa konajú v Moskve, Amsterdame, Paríži... Beží sa na 80 metrov a vaše podpätky musia byť aspoň 7 cm vysoké. Mimochodom Guinessov rekord v podpätkoch na 100m je 13,56 sekundy, čo je len približne o 4s viac, ako rekord Usaina Bolta.

 

 

9. Streľba hrachom

 

Hovorí sa „hádzať hrach o stenu“, no jedného metafora je iného šport. Čo začalo v Británii ako dobročinná akcia, má dnes svoje svetové majstrovstvá a rozrástlo sa aj do Ameriky. Niekto strieľa hrach pomocou obyčajnej slamky, iný si dopomáha ďalekohľadom, či laserovým zameriavaním. Domácim vylepšeniam sa medze nekladú.

 

 

8. Shin kicking

 

Zakopli ste holeňou o posteľ a teraz sa v bolesti krčíte na zemi? U týchto pánov sympatie nehľadajte. Ich koníčkom je totiž kopať sa do holení, až kým jeden z nich nepadne. Tento brutálny šport snáď ani nemohol vzniknúť inde, než v Anglicku.

 

 

7. Vrh tuniakom

 

Je to ako vrh kladivom, len bez toho kladiva. A s desaťkilovou rybou. Podujatie sa koná každoročne ako súčasť festivalu Tunarama v austrálskom Port Lincoln. Súčasný rekord je 37,23 metrov v kategórii mužov a 21,25m v ženskej kategórii.

 

 

6. Pretláčanie palcami na nohách

 

Toto je jedna z tých súťaží, ktorá vznikla, a zároveň sa koná, v krčme. Súťažiaci sa so vzájomne prepletenými palcami snažia položiť na zem nohu toho druhého. Ak sa rozhodnete zúčastniť, majstrovstvá sveta sa konajú každý rok v anglickom Fenny Bentley, no pamätajte na móresy: Vyzuť svojho oponenta a sňať mu ponožku z nohy pred zápolením, je tu považované za základnú slušnosť.

 

 

5. Rafting na nafukovacích pannách

 

Je to presne tak, ako to vyzerá. A čo určite neprekvapí, nápad na celé podujatie skrsol nad pohárikom vodky. Preteky, známe ako „Bubble Baba Challenge“, sa konali každý rok na ruskej rieke Vuoksi, až d r. 2012, keď ich leningradskí miestodržitelia zakázali vzhľadom k výške hladiny vody a opravným prácam, ktoré prebiehali na mostoch po trase pretekov. Organizátori sa voči zákazu odvolali a označili to za putinovskú snahu obmedziť masové zhromaždenia. Raz darmo, ruskú dušu ty nepochopíš.

 

 

4. Extrémne žehlenie

 

Aj tá najfádnejšia činnosť, ako žehlenie, sa dá „oživiť“. Napríklad si popri tom skočte s padákom, zaveste sa zo skaly, alebo si zasurfujte. Aby sa tento šport mohol šíriť ďalej, bol založený výbor pre extrémne žehlenie (The Extreme Ironing Bureau), ktorý túto činnosť definuje, ako spojenie „vzrušenia z extrémnej outdoorovej aktivity s uspokojením z dobre vyžehlenej košele“. Uhádnete krajinu? Opäť Veľká Británia.

 

 

3. Súťaž vo vtáčej piesni

 

Vlastne si človek ani nieje istý, či sa to dá nazvať športom, ale stávky v tom bežia slušné. Prítomný je rozhodca, ktorý zapisuje skóre a dvaja chlapi, ktorí vytasia svojich vtákov. Spevavých vtákov Twa-twa. Neviem na čo myslíte. Vták, ktorý zaspieva najviac za 5 minút, vyhráva. Hodnotí sa aj kvalita piesne. V juhoamerickom Suriname je to obstojný biznis: štebotavý Twa-twa sa predáva aj za 3000 dolárov.

 

 

2. Vábenie červov

 

Súťažiaci dostanú plochu o rozmeroch 3x3 metre a za pomoci rôznych pomôcok (záhradné vidly, drevený kolík, rádio) sa snažia vylákať červy von zo zeme. Súčasný rekord je 567 červov a pravidlá kážu, aby sa pochytané červy vracali naspäť do zeme. Čo sa na prvý pohľad zdá bláznivé, je v skutočnosti pre niektorých profesiou. Živé červy sa totiž bežne predávajú rybárom ako návnada.

 

 

1. Metlobal

 

To musíte vidieť, aby ste uverili. Imaginárna loptová hra z populárnej knižnej a filmovej série Harry Potter si našla cestu do reálneho sveta. Pretože však my muklovia nemáme lietajúce metly, hráči pobehujú po ihrisku s metlou medzi nohami, miesto ohnivej strely naháňajú chlapíka v žltom, a snažia sa uchmatnúť loptičku, ktorú má pripevnenú na zadku. Áno. Veľmi sa však nesmejte, metlobal hrá už vyše 300 tímov po celom svete a má aj svoju profi ligu.

 

 

autor: Jlo

Prečítané: 1793x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...