Blogy

Prečo je dôležité učiť deti finančnej nezávislosti už od útleho veku?

SmartGuru

SmartGuru

01.10.2018

Prečo je dôležité učiť deti finančnej nezávislosti už od útleho veku? blog   

Keď sa povie vzdelávanie, väčšina z nás si predstaví klasickú školskú lavicu a hodiny sedenia nad knihami. Táto oblasť je však oveľa širšia a zahŕňa aj množstvo iných zručností, ktoré sú potrebné pre dosahovanie úspechu v živote.

 

 

Financie by nemali byť pre deti niečím neznámym

 

Som presvedčená o tom, že deti by sme mali učiť finančnej gramotnosti už od útleho veku, primerane ich rozumovým schopnostiam. Rodičia sú pre deti prvými učiteľmi, ktorí im otvárajú brány do sveta a učia ich, ako sa v ňom treba orientovať. Do tejto výuky je nutné zaradiť aj informácie o tom, akú úlohu v našich životoch zohrávajú financie. Poskytované informácie možno vždy prispôsobiť ich veku a aktuálnej zrelosti. Je však dôležité, aby boli aj deti zahrnuté do rodinných rozpočtových záležitostí a postupne si začali osvojovať pojmy ako finančná nezávislosť a zodpovednosť.

 

 

Hodnota peňazí

 

Už od malička je možné deťom rôznymi spôsobmi približovať hodnotu peňazí. Môžu si začať šetriť a sami si vybrať, čo si za usporený balík kúpia. Ja som napríklad vysvetlila dcére, že si myslím, že už má dostatok hračiek. Následne sme doma zorganizovali malú charitatívnu akciu, v rámci ktorej sama vybrala hračky, ktoré následne darovala do zbierky iným deťom. Pri tejto aktivite  sme sa zároveň dohodli na tom, že ako dary budeme uprednostňovať kreatívne potreby, ktoré pravidelne využíva a pomocou ktorých rozvíja svoj talent. Za nasporený obnos, ktorý je v našom prípade uložený vo veľkom žltom smajlíku, sa rozhodla kúpiť si výlet do Tatier. Aj tu som jej vysvetlila, že za taký výlet sa platí a čo všetko si tým kupuje.

 

 

Finančné prešľapy

 

Ďalším veľmi dôležitým krokom pri vzdelávaní detí v oblasti financií, je nechať im dostatočný priestor na to, aby sami pochybili. Dcéra má na tablete hru, kde svojej mačičke kupuje oblečenie za virtuálne peniaze, ktoré si musí  sama zarobiť. Nedávno mi spomenula, že jej už nemôže kúpiť  šaty, lebo minula veľký obnos peňazí a neostalo jej dostatok prostriedkov na účte na kúpu iného tovaru. Vysvetlila som jej, že presne takto to chodí aj v bežnom živote a dotkli sme sa pritom aj témy finančnej rezervy. Pri ďalšej príležitosti mi povedala, že opäť sú na predaj krásne šaty, ale ona ich mačičke nekúpil, lebo by jej neostalo dosť peňazí na kúpu potravín. Zároveň dodala, že si najprv ide zarobiť a potom jej kúpi aj tie šaty, ktoré sa jej páčia.

 

 

Dlhy

 

Súčasťou našich životov sú častokrát aj dlhy. Aj toto je téma, o ktorej by sme postupne mali hovoriť s deťmi. Je potrebné ich naučiť, že keď si od niekoho požičajú peniaze, musia ich vrátiť a často za to zaplatia aj viac v podobe úrokov. Pokojne im vysvetlite, že je to služba, ktorou sa mnohí ľudia živia. Na toto sú výborné rôzne finančné hry, pri ktorých sa baví celá rodina a deťom poskytujú priestor osvojiť si zdravé finančné návyky.

 

Ja som dcére vysvetlila, že peniaze si môže zarábať už na základnej škole. Vyrastá v prostredí, kde je podnikanie a financie každodennou témou a už aj ona začína rozumieť tomu, čo je to finančná sloboda. Je kreatívna a tak som jej ponúkla možnosť, že za nejaké dva tri roky môže začať predávať svoju tvorbu. Naučí sa pritom narábať s príjmami a výdavkami a hodnote peňazí i práce. Už sme sa rozprávali aj o tom, že časť zarobených peňazí si bude sporiť, časť bude míňať na nákup materiálu, niečo si ponechá ako výnos a minie to, na čo uzná za vhodné a zvyšok investuje.

 

Celá táto príprava, ktorá je pre ňu stále ešte len akousi hrou podobnou tej v tablete, ju však veľmi bavila a jedno príjemné popoludnie sme tak strávili takýmto plánovaním. Pritom som jej vysvetlila, čo je marketing a ako to funguje, keď chce, aby sa ľudia o nej dozvedeli. Bolo to zábavná a poučná lekcia pre nás obe. Určite niečo podobné každému odporúčam. S pribúdaním rokov možno témy rozvíjať a predstavovať čoraz deťom viac detailov.

 

autor: Sissa

Prečítané: 1431x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...