Blogy

Čo hovoria odborníci na pravidlo 10 000 hodín

SmartGuru

SmartGuru

01.10.2018

Čo hovoria odborníci na pravidlo 10 000 hodín blog   

Internetom už nejaký čas koluje informácia, že aby sa človek stal expertom v akejkoľvek oblasti, musí sa príslušnej činnosti venovať 10 000 hodín (čo je okolo hodiny a pol denne po dobu 20 rokov). Za túto teóriu vďačíme Malcolmovi Gladwellovi, ktorý ju prvý krát zverejnil vo svojej knihe Outliers. Opiera sa pri tom o štúdiu Andersa Ericssona, ktorá bola publikovaná v roku 1993. V čom spočívala táto štúdia?

 

  Ericsson a jeho tím spojili sily s profesormi na elitnej berlínskej hudobnej akadémii. S ich pomocou zadelili huslistov na škole do troch kategórií. Prvá skupina: Tí najlepší - hráči s potenciálom stať sa svetovými sólistami. Potom dobrí huslisti, ktorí mali stále nádej na profesionálnu dráhu. A nakoniec tí najmenej perspektívni, ktorých žiadna veľká kariéra nečakala. Všetci dostali jednu otázku: Koľko ste cvičili? Údajne sa ukázalo, že prvá skupina nacvičila okolo 10 000 hodín, zatiaľčo druhá približne 8 000 a tá tretia iba 4 000. 10 000 hodín sa potom na dlhú dobu stalo akousi magickou formulkou pre úspech v akejkoľvek oblasti, aspoň pre širokú verejnosť.

 

  Medzitým sa robili ďalšie výskumy, napríklad štúdia (Hambrick et al 2014),  zaoberajúca sa šachistami a hudobníkmi, ktorá cvičeniu prisudzuje len tretinový podiel na celkovej odchýlke v ich výkonoch. V tom istom roku bola publikovaná aj najväčšia meta analýza v odbore (Mcnamara et al), u ktorej sú tieto čísla ešte nižšie: 26% v hrách, 21% v hudbe, 18% v športe, 4% vo vzdelávaní... Sám Ericsson na margo Gladwellovho pravidla prehlásil, že prehnane zjednodušuje výsledky štúdie: 10 000 hodín bolo len priemerné množstvo času, ktorý účastníci štúdie strávili cvičením, niektorí mali za sebou 25 000, no mnohí z tých najlepších cvičili oveľa menej, než spomínaných 10 000 hodín. Neexistuje teda žiadne magické číslo, ktoré z vás spraví experta a kvalitu vzdelania neradno vyťahovať z rovnice. Ako už to chodí vo všetkom, nezáleží na tom čo robíte, ale ako to robíte a od koho sa učíte. Cesta k úspechu nieje priamka, ale krivka a bez dobrého mentora môžete zistiť, že ste mesiace, či roky prichádzali na postupy, ktoré vás dávno mohol niekto naučiť. Preto nestrácajte čas: Trénujte tvrdo, ale učte sa smart.

 

 

autor: Jlo

Prečítané: 2600x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...