Blogy

Bláznivé študijné tipy, ktoré vás naštartujú pred každou skúškou

SmartGuru

SmartGuru

06.09.2018

Bláznivé študijné tipy, ktoré vás naštartujú pred každou skúškou blog   

Leto sa len teraz skončilo a na vás sa už valia tony nového učiva, ktoré sa nesú v tóne prvých skúšok a testov. Len žiadnu paniku. Zvládli to iní a podarí sa to aj vám. S nasledujúcimi netradičnými tipmi to už máte takmer v suchu.

 

TIP č. 1: Motivujte sa ocenením

 

Ste oddaným fanúšikom čokolády, gumových macíkov alebo dávate prednosť kvalitnej káve? Nezáleží na tom, čo vám vyčarí úsmev na  tvári. Doprajte si radosť v podobe vášho obľúbeného pokrmu či drinku a oceňte sa takýmto spôsobom za čas strávený nad knihami. Nákupní maniaci môžu vyskúšať nové kolekcie v obchodoch a neuškodí vám ani krátky výlet na obľúbené miesto.

 

TIP č. 2: Smejte sa až do popukania

 

Určite ste sa už aj vy niekedy smiali tak intenzívne, že ste pritom plakali. Veľkým benefitom tohto plaču je fakt, že uvoľňuje nahromadené napätie. Keď sa takto zbavíte stresu, dokážete myslieť jasnejšie a aj vaše akademické výsledky budú na tom podstatne lepšie. Hľadajte niečo vtipné v televízii, na internete, stretnite sa s priateľom, o ktorom ste presvedčení, že vám pri jeho prejavu puknete od smiech. Môžete to skúsiť aj úplne sami a po domácky. Postavte sa pred zrkadlo a začnite sa nahlas smiať. Tento trik zaručene zafunguje a zdvihne vám náladu.

 

TIP č. 3: Doprajte si zvieraciu terapiu

 

O pozitívnych účinkoch štvornohých miláčikov zrejme nikto z nás nepochybuje. Neexistuje hádam vrúcnejší prejav lásky ako dlhý a vlhký psí jazyk, prisatý na vašom líci či mačacia hlava, ktorá vám známym pohybom naznačuje, že ste jej človekom. Funguje to samozrejme aj s inými zvieratami, záleží len na tom, ktoré vám je blízke. Prítomnosť akékoľvek zvieraťa odbúrava stres podobne ako smiech, takže smelo do toho.

 

TIP č. 4: Staňte sa učiteľmi

 

Výborným spôsobom, ako si možno overiť už nadobudnuté poznatky, je učiť niekoho iného to, čo ste si sami naštudovali. Pomocou tejto techniky si potvrdíte, či ste sa danú látku len nememorovali, ale že skutočne pochopili celý jej koncept. Vaši rodičia alebo spolubývajúci zrejme nebudú extra nadšení myšlienkou, že majú počúvať o veciach, ktoré práve študujete (aj keď niekedy nezaškodí naučiť sa niečo nové). Ak je to tak aj u vás doma, nájdite si vhodnejšiu obeť napríklad v podobe spolužiaka, ktorý ide na tú istú skúšku.

 

TIP č. 5: Dajte sa zhypnotizovať

 

Bláznivý nápad? Podľa expertov, ktorý sa venujú tejto oblasti, je aj táto možnosť dobrým a účinným pomocníkom pri štúdiu. Funguje to vraj tak, že v hypnóze povolí vaše vedomie podvedomiu, aby spolupracovali, čo má za následok rýchlejšie získavanie informácií. Podobný účinok má však aj dostupnejšie pozitívne hodnotenie, ktoré môže znieť aj nasledovne: „Sústredím sa a uvažujem jasne. Som úspešný študent a mám na to, aby som zvládol túto skúšku.“ Kľudne si to zopakujete znovu, až kým tomu naozaj neuveríte. Aj tu môžete použiť trik so zrkadlom. Postavte sa pred neho, nahoďte široký úsmev, žmurknite na seba a zopakujte si motivačnú vetu.

 

TIP č. 6: Nepodceňujte silu jedla alebo 3 muchy jednou ranou

 

Jedlo je bezpochyby tým najlepším pohonom, akým môžete mať pri učení. Pripravte si vaše najobľúbenejšie pokrmy a urobte si prestávky na varenie. Nielen, že sa pritom zdokonalíte v kulinárskom umení, ale zároveň sa potešíte a naštartujete do ďalšieho štúdia. Zabijete tým až tri muchy jednou ranou! Pred milovníkov ťažkých jedál však nemáme dobrú správu. Mysleniu totiž prospieva skôr zdravá a ľahšia strava. Skúste preto namiesto klasiky v podobe zemiakových hranoliek zelerové čipsy a hamburger vymeňte za cícerový hummus so zeleninovým šalátom. Populárny Red bull odporúčam nahradiť zeleným čajom alebo šálkou voňavej kávy.

 

TIP č. 7: Disciplína musí byť

 

Táto rada už asi nebude až taká bláznivá ani vtipná, o to účinnejšia. Poznáte to určite aj vy. Otvoríte knihu a zrazu vám začnú pípať odkazy na všetkých elektronických zariadeniach. Hneď na to zistíte, koľko je hodín, čo naznačuje, že v telke vysielajú váš obľúbený program, ktorý v žiadnom prípade nemôžete zmeškať. Prípadne vám kamoš pošle link na úplne nový seriál, ktorý dostal všetky pozitívne recenzie a vy sa už neviete dočkať, kedy si ho stiahnete. Všetko je to v poriadku, chce to len správne načasovanie. Ak raz potrebujete študovať, je potrebná disciplína. Program v televízii budú určite opakovať aj v inom čase a stiahnutý seriál na vás počká, kým doštudujete. A aj super naliehavé upozornenia od priateľov na sociálnych sieťach vám nikam neutečú.

 

TIP č. 8: Žiadne ponocovanie

 

V spánku sa regeneruje náš mozog a spracovávajú sa získané myšlienky. Je preto veľmi dôležité dopriať si pravidelný spánkový režim s kvalitným a dostatočným spánkom. Sú ľudia, ktorí uprednostňujú štúdium v nočných hodinách, pred samotnou skúškou je však lepšie ísť do postele skôr. Platí to najmä v prípade, keď je skúška naplánovaná v skorých ranných hodinách.

 

Každá skúška je náročná bez ohľadu na náš vek či pohlavie. Jej úspešné absolvovanie závisí od množstva rôznych faktorov, pričom mnohé z nich dokážeme efektívne ovplyvniť vlastným prístupom k štúdiu i samotnej skúške. Dobrý manažment času, disciplína a nespočetné množstvo rôznych trikov nám pomáhajú dotiahnuť všetko do zdraného konca. Veríme, že sme vám trošku pomohli a držíme vám palce v novom školskom roku.

 

autor: Sissa

 

Zdroj: http://studentlife.ryerson.ca/studentlife/crazy-study-tips-to-help-rock-your-final-exams/

Prečítané: 1014x



Ďalšie články

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je základom každého fungujúceho vzťahu," hovoria obľúbení SmartGuru lektori manželia Belejovci 

ROZHOVOR: ,,Nájsť cestu z ega do srdca je zákl...

31.05.2020

Sú vzorom pre mnohé páry, ktoré sa učia žiť v láske, pochope...

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné ráno je fitness blud! 

Miroslav Provazník: Že sacharidy sú vhodné rán...

21.01.2020

Koučoval Ivana Buchingera, ktorý ako jediný Slovák bojoval s...

TOP 10 faktov o feminizme 

TOP 10 faktov o feminizme

15.05.2019

Šokuje ťa, že feministkou môže byť nielen iba manželka a mat...